Section Header Image

Popüler Sorular

Sorunuz mu var? Bilmeniz gereken her şeyi bizde bulabilirsiniz

Sıkça Sorulan Sorular

Popüler Sorular

Türkiye'de araba nasıl alınır ?

  • Her şeyden önce nasıl bir araba almak istediğinizi ve bunun için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi belirlemelisiniz.
  • Aklınıza yatan araba ikinci else satın işlemlerine geçmecen kesinlikle profesyonel bir ekspertiz firmasına başvurun. Böylece aracınızın durumunu sağlıklı bir şekilde öğrenebiliriz. Ayrıca ekspertiz raporunuzu alırken oradaki yetkililerden size aracın özelliklerinin açıklanmasını talep edin.
  • Aldığınız ikinci el araçta daha sonradan herhangi bir problemle karşılaşmamak için aracın hasar kaydı olup olmadığını kontrol edin. Aracın geçmiş hasar ve kaza kaydını öğrenmek için şasi numarası ya da plaka numarası yeterlidir hem de ücretsiz.
  • Şu ana kadar her şey yolundaysa artık araç satışı için notere gidebilirsiniz. Trafik cezası, gerekli vergi borcu ya da ipotek gibi satışa engel bir durum bulunmuyorsa noterin düzenlediği satış sözleşmesi imzalanarak söz konusu araba, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşmiş olur.

Türkiye'de ikinci el otomobil, geleneksel yöntemler ve araba satış galerilerinin yanı sıra aravılar vasıtasıyla ya da otomobil satışı ve ticareti konusunda güvenirliliğini kanıtlayan web sitelerinden yararlanılarak satın alınabilir.

Satın alma işlemleri güvenilir bir ortamda yapılmayan ikinci el otomobillerin alım sürecinde veya sonrasında birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle aracın teknik özelliklerini saptamak amacıyla araçlar hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olan bir uzmanın gözetiminde araç alımının gerçekleştirmesinde fayda vardır. Öte yandan oto ekspertiz raporunu da almayı ihmal etmeyin.

Satıcı ve alıcı arasında mutabakatın sağlanmasının ardından aracın mülkiyet devri noter huzurunda düzenlenir.

  • Ciddi bir adım atmadan evvel baktığınız aracın fiyatının makul olduğundan emin olun. Bu bağlamda Türkiye'deki ünlü araba satış sitelerinden yararlanarak fiyatları karşılaştırabilirsiniz.

  • el araçlarda kilometresini kontrol edin; rakamların doğru olduğundan ve kilometresiyle oynanmadığından emin olun. Zira piyasada kilometresi geri çekilen birçok araç söz konusudur, dikkatli olun. Uzun km’ler yapmış ve sürekli rüzgâr sirkülasyonuna maruz kalmış araçlar bir süre sonra size sorun çıkartabilir.

  • Öte yandan almaya niyetlendiğiniz arabanın mekanik aksamının sorunsuz şekilde çalıştığını anlamak için aracın motor ve mekanik durumu kontrol etmeli ve gerekli incelemelerini yapmanız lazım. Bunun için gittiğiniz ekspertiz firmasından aracın genel durumunu ortaya koyan yazılı ve kaşeli bir rapor talep edilebilirsiniz.

  • Aracın dış bölümlerinde herhangi bir sorun bulunmadığını ve ciddi hasarlara maruz kalmadığını incelemenizde fayda vardır.

  • Araçlar konusunda yeterli teknik bilgiye ve donanıma sahip olan uzman bir tanıdığınız, hızlı ve güvenli bir şekilde ikinci el otomobil almanıza yardımcı olacaktır.

İMTACAR OTO şirketi, araba sahibi olma hayalinizi gerçekleştirmek için vardır. Talebiniz doğrultusunda tüm beklentilerinizi karşılayan araç seçenekleri sunar. Ayrıca zorunlu sigorta ve vergi ödemeleri gibi Türkiye'de otomobil alım satım süreci ile ilgili tüm hizmetleri ayağınıza getirir.

Araç size cazip geldiyse ve almaya karar verdiyseniz bunu yapmadan önce aracın bir kazaya karışıp karışmadığından tutun genel durumu ve elektronik aksamı dahil en ince ayrıntısına kadar aracı tanımak için mutlaka güvenilir bir ekspertiz firmasına veya araç muayene istasyonlarına başvurun.

Firmadan alacağınız ekspertiz raporu, ikinci el araç alımı sırasında mağdur olmanızı engelleyecek ve aracın gizli açık tüm eksiklerini ortaya çıkaracaktır.

Türkiye'de araba satışı hakkında sık sorulan sorular

Türkiye'de araba satmak sandığınız kadar zor değil! Aracınızı en iyi fiyattan satmak için yapmanız gereken tek şey, araba satış web sitelerinden birinde ilan vermek veya tanıdık bir galeriyle anlaşmaktır.  İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapacağınız sorgulama sonucu vergi borçlarınız bulunmuyorsa ve aynı şekilde e-devlet sitesinde araçla ilgili haciz durumları söz konusu değilse noter satışı esnasında kötü bir sürprizle karşılaşmadan satış sürecini rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Bu alanda edindiğimiz köklü deneyim ve tecrübemizden hareket ederek aracınızı şirketimizin özel pazarlama yöntemleri kapsamında satışa sunuyor ve aracın gerekli kontrollerden geçmesi için sizlere yardımcı oluyoruz. Arabanızı istediğiniz fiyatta satma sürecini resmi dairelerde tamamlamak için adınıza vekalet alabiliriz. Hizmetlerimiz bununla da bitmedi, alternatif bir araç almak istemeniz halinde elimizde altındaki birçok seçeneği size sunuyoruz.

Araç sahibi, aracını satmak istediğinde, aracıyla ilgili tüm vergi, ceza ve harçları ilgili mercilere ödemek zorundadır. Bu, herhangi bir arabanın yeni sahibi adına tescil edildiğinde, satış işlemlerinin tamamlanması için gerekli bir koşuldur.

Türkiye'de kendi aracınızı satarken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli husus, ülkenin ünlü otomobil satış sitlerinden birinde ilan vermenizdir. Bunu yaparken aracınızın özelliklerini en ince detayına kadar belirtin ve piyasadaki muadillerine uygun bir fiyattan fiyatlandırın. Arabanızı satmanın en ideal yolu budur, verdiğiniz ilanla milyonlarca potansiyel alıcıyla buluşabilirsiniz. Ya da kurumsal kimliğine güvendiğiniz aktif ve özel otomobil galerilerinden birinin deneyimlerinden faydalanın.

Yabancı plakalı araç sahibi, aracını ne satabilir ne de kiralayabilir. Yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabilir.

Türkiye'de araba alırken ve satarken uyulması gereken yasal konular

Türkiye'de araba sigortaları iki türe ayrılır; zorunlu trafik sigortası ve isteğe bağlı kasko sigortası. Araba sigortası ve kasko arasındaki en belirgin fark, birinin zorunlu diğerinin ise tamamen isteğe bağlı olmasıdır. Aracının sigortasını yaptırman için gerekli evraklar:

  1. Araç satın alma sözleşmesinin veya araç ruhsatının bir fotokopisi
  2. Pasaportunun veya oturma izninin bir fotokopisi
  3. Araç sahibinin vergi numarası
  4. 4. Araç sahibinin ikamet adresi

Türkiye'de araç tescili için atılacak adımlar ve gerekli belgeler aşağıdaki şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve burada oturduğunuzu gösteren ikamet izni kartınız bulunmalıdır.
  • İkamet izni olmayan yabancılar için noter tasdikli tercüme edilmiş pasaport fotokopisi gereklidir.
  • Bir sigorta şirketinden trafik sigortası belgesi.
  • TÜVTÜRK tarafından verilen araç muayene raporu. Türkiye'deki araç muayene merkezleri tarafından düzenlenen bir rapor. TÜVTÜRK, Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluştur.
  • Araç adına kayıtlı tüm harç ve vergiler ödenmeli.
  • Araç mülkiyet devrinin tamamlanması için noterde devir işlemleri yapılmalıdır.

Türkiye'de araba alımında alınan verginin değeri, arabanın motor kapasitesine, fiyatına, üretim tarihine ve özelliklerine göre arabadan arabaya değişmektedir. Aracın özellikleri, vergi tutarının belirlenmesinde en önemli faktördür denilebilir.

Araç tescil ücretleri sadece bir kez ödenirken, bazı vergiler ve ücretler belli aralıklarda ödeniyor. Bazıları şöyledir:

  1. Az önce de dikkat çektiğimiz üzere değeri araç özelliklere göre değişkenlik gösteren Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV.
  2. 2. Araç trafik sigortası vergisi. Bunun da tutarı aracın özelliklerine göre farklılık gösteriyor.

Bir Türk vatandaşı, yeni arabasını T.C. kimlik kartına tescil ettirebilir. Türkiye'de ikamet eden bir yabancı için de durum pek farklı değil. Zira yabancılar, ilgili yetkili Türk makamlarından aldıkları resmî belgelerle almak istedikleri araçları atlarına kaydedebilirler. Söz konusu belgeler şunlardır:

  1. Pasaportun asli nüshası.
  2. Türkçeye tercüme edilmiş ve noter tasdikli pasaport fotokopisi.
  3. Türkiye'de aldığı ikamet izni kartı aslı ve fotokopisi.

Türkiye'deki araçların muayene süresi, yıllık veya iki yılda bir muayene olmak üzere iki türe ayrılır ve bu da arabanın modeline göre belirlenir. Normal arabalar (binek) genellikle iki veya üç yılda bir muayene edilir ve bu, arabanın modeline göre belirlenir. Kamyon olarak bilinen arabalar ise genellikle yıllık olarak muayene edilir.

Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş TÜVTÜRK’tür. Araç muayene randevunuzu aşağıdaki linkten alabilirsiniz: www.tuvturk.com.tr veya 08502228888 numarasını arayabilirsiniz.